پوشش روزانه اخبار ایران

پوشش روزانه اخبار ایران

پوشش روزانه اخبار ایران

پوشش روزانه اخبار ایران

رونق نظریه‌پردازی چگونه اقتدار علمی ایجاد می‌کند؟

رونق نظریه‌پردازی چگونه اقتدار علمی ایجاد می‌کند؟

دبیر هیئت کرسی‌های نظریه‌پردازی و نقد و مناظره ضمن تشریح وضعیت ایران در تولید علم رونق نظریه‌پردازی را یکی از راه‌های مهم برای تبدیل شدن به یک کشور تولید کننده علم می‌داند.

گروه دانشگاه فاطمه کریمی: «العلم‌ سلطان»، شاید دقیق‌ترین و بهترین مفهوم قابل ارائه نسبت به واژه علم در دنیای امروز باشد که قرن‌ها پیش در کلام گهربار مولای متقیان علی (ع) در نهج‌البلاغه بیان شده است. عبارتی که بارها و طی سال‌های متوالی از سوی رهبر معظم انقلاب در دیدارهای مختلف با نخبگان، دانشجویان و دانشگاهیان شنیده شده و زینت بخش این مجالس در حسینیه امام خمینی (ره ) بوده است.

رهبر انقلاب، تولید علم، تربیت عالم و جهت‌دهی به علم و عالم را از مهمترین وظایف دانشگاهها دانسته و همواره بر تولید علم بومی بر اساس نیازهای کشور تاکید دارند. تولید علم علاوه بر بی‌نیازی دانشگاهها و جامعه ما از مدل‌های غربی برای کشور اقتدار ایجاد می‌کند این مسئله برای جامعه ما که طی سالیان گذشته به مفهوم کامل وابسته بود و امروز هم در برخی از حوزه‌های علمی به دلایل مختلفی چون عقب‌ نگه‌داشته شدن از تولید علم، همچنان مصرف کننده علم است، قابل توجه است.

جامعه علمی ما در حال حاضر در برخی علوم به خصوص علوم‌انسانی مصرف‌گراست و اگر می‌خواهیم اقتدار علمی پیدا کنیم باید به تولید علم در این بخش بیشتر بپردازیم.

به طور قطع برای رهایی از این فضا چاره‌ای جز تولید علم بومی نداریم. اگر علم را درخت فرض کنیم شاخه‌های این درخت نظریه‌ است. اگر نظریه‌پردازی درستی نسبت به نیازها و مسائل مورد نیاز جامعه علمی خود نداشته باشیم در واقع علمی تولید نکردیم. اساس نظریه‌پردازی، تفکر عقلانی است. تفکری که از دوران کودکی در مدارس و دانشگاهها آغاز و محصول آن پژوهشگرانی می‌شود که در مسیر تولید علم گام بر دارند.

بستر و زمینه شکل‌دهی و ایجاد نظریه‌های علمی جدید در کشور ما از اواخر سال 1381 فراهم شد و بخش‌های متنوعی را با خود درگیر کرد. ((هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره)) متولی اصلی ثبت‌ نظریه‌های علمی در کشور است. هیئتی که راه‌اندازی آن از اواخر سال 1381 با حرکت خودجوش برخی اساتید حوزه و دانشگاه با نوشتن نامه‌ای به رهبر انقلاب آغاز و شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در سال 82 برنامه‌ها، سیاست‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی آن را صادر کرد تا به اقدامات و وظایف این هیئت در تولید علم رسمیت بخشد.

این هیئت طی سال‌های گذشته با برگزاری جلسات و اجلاسیه‌های مختلفی به ثبت بیش از 70 نظریه علمی جدید و نو در موضوعات متنوع اقدام کرده است. نظریه‌هایی که توسعه آنها در بخش‌های مختلف علمی علاوه بر تولید علم به رفع نیازهای کشور نیز منجر می‌شود.

در گفت وگو با خدابخش احمدی، دبیر هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره ضمن آشنایی با روند و ایجاد نظریه‌های علمی جدید در کشور فعالیت‌ها و اقدامات این هیئت را بررسی کردیم.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد